Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Újdonság - Könyvtár képes leírás - Könyvtár.tlap.hu
részletek »

Újdonság - Könyvtár - Könyvtár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: konyvtar.tlap.hu » Újdonság - Könyvtár
Keresés
Találatok száma - 4 db
Digitális Képkönyvtár

Digitális Képkönyvtár

A Magyar Digitális Képkönyvtár 2008-2009-ben az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával jött létre. A folyamatosan bővülő digitális képgyűjtemény kialakítását a Reneszánsz Év keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatta. Célunk, hogy az ismert és kevésbé ismert képeket a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegyük, határainkon innen és azon túl. A képkönyvtár gyűjtőköre - az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött képanyagon túl - kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra).

Könyvtár port

Könyvtár port

A Könyvtárportál az Nka támogatásával, az oszk Könyvtári Intézet fejlesztéseként jött létre. Jelenleg tesztüzemmódban működik, elsősorban a szakmai közönség számára. Visszajelzéseket e-mailben vagy hibabejelentő űrlapon várunk. A portál fejlesztéséről naprakész híreket Twitteren lehet olvasni, tervezése során ezt a blogot írtuk.

Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása

Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása

Szolgáltatásunk 1999-ben indult azzal a céllal, hogy a tájékoztató könyvtárosok az Interneten keresztül is segítséget tudjanak adni az információt keresőknek. 2001 novembere óta konzorciumi keretek között működik, amelynek egyre több magyarországi könyvtár, különböző szakterületeket képviselő intézmény és magánszemély a tagja, s az Országos Széchényi Könyvtár a működtetője.

Nyelvemlékek

Nyelvemlékek

Az Országos Széchényi Könyvtár nagyszabású időszaki nyelvemlék-kiállításának megnyitása mellett 2009 októberében útjára indítja a Magyar nyelvemlékek című multimédiás szolgáltatást is. A honlap két grafikailag elválasztott és össze is kapcsolt folyamatosan gyarapodó - tudományos és ismeretterjesztő - vetülete révén egyaránt szeretné a szakmát és az oktatásügyet szolgálni. Az elkövetkező hónapokban kiteljesedő honlap ünnepélyes bemutatója 2010. január 21-én lesz az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő tudományos napon. A szolgáltatás ún. tudományos vetületének célja, hogy közzétegye a szaktudósok által kiválasztott fontos nyelvemlékek listáját, a lelőhelyjegyzékeket, számos nyelvemlék digitalizált változatát, a tudományos szövegkiadások listáját, illetve a lista - reményeink szerint - egyre gyarapodó számú már digitalizált köteteit, valamint válogatott szakbibliográfiákat. Az internet adta lehetőségeket kihasználva, a digitálisan már olvasható tanulmányok, ismertetők egy kattintással elérhetők a listaoldalakról. Mindezek mellett számos érdekességet - pl. a nyelvemlékek ihlette műalkotásokat, megzenésítéseket, egyéb digitális tartalmakat - is szeretne felsorolni és bemutatni a szolgáltatás.

Tuti menü